Laivahostel Borean siivouksessa panostetaan hyttien tinkimättömään puhtauteen


Aurajoessa Forum Marinumin edustalla keinuu komea näky. Museolaiva "Nolla-Bore", jonka sisään kätkeytyy niin 130 hyttinen Laivahostel Borea kuin myös merelliset ravintola- ja juhlamiljööt sekä laivan ylimmille kansille sijoittuva museonäyttely. Aivan syyttä ei Boreaa tituleeratakaan Suomen uniikeimmaksi ja taatusti ainoaksi laivahostelliksi.

Alun perin höyrylaivaksi ja sarjansa ensimmäiseksi kastettu Nolla-Bore on nykyään ankkuroitu pysyvästi Aurajoen rantaan. Sen hostellitoiminnasta vastaa alansa konkari ja Suomen Hostellijärjestön puheenjohtajanakin tunnettu Sari Murtomäki-Eskelinen.

- Täällä Nolla-Boressa kättä lyövät yhteen nostalginen tunnelma laivan risteilyajoilta ja tämän päivän hostellitoiminta. Laivalla on kerrottavanaan värikäs tarina ja se on ehtinyt vierailla yli kahdessasadassa eri satamassa ja kymmenissä maissa Punaisellamerellä saakka, ennen ankkurointia tänne Aurajoen rantaan. Tämä historiallinen kerrostuma välittyy nyt niin tunnelmassa kuin kaikessa toiminnassamme. Olemmekin siis Laivahostel Boreassa retrosti ja uniikisti ”offline” - elävä museo täynnä tarinoita, kertoo Sari Murtomäki-Eskelinen hymynkare suupielessä.

Historiallinen kohde vaatii myös siivoukselta paljon

Nolla-Bore rakennettiin Oskarshamnissa vuonna 1960 varustamonsa lippulaivaksi. Pitkän lähes 50-vuotisen historiansa aikana se on matkannut Suomen lipun alla aluksi Suomen ja Ruotsin välillä, ja sittemmin 80-luvun lopulta myös kansainvälisessä risteilyliikenteessä.

Sari.jpg

- Laiva entisöitiin ja maalattiin ensimmäisen omistajansa, Bore-varustamon väreihin vuonna 2010, josta lähtien se on toiminut myös hostellina. Tänään meillä on täällä 250 petipaikkaa ja merelliset hytit viidellä eri kannella. Halukkaille laivalta löytyy myös kabinetteja, saunatiloja, salonkeja ja ravintolamaailma. Myös ohjelmaa riittää aina live-jazzista laivan ohjattuun kävelykierrokseen, kertoo Murtomäki-Eskelinen.

Winclean on toiminut laivalla siivouksen kumppanina jo lähes viiden vuoden ajan vastaten hyttien, saunojen, ravintoloiden sekä juhla- ja kokoustilojen siisteydestä.

- Hostellitoiminnalle on ensi arvoisen tärkeää, että puhtaus näkyy ja tuntuu. Korkea hyttiemme käyttöaste ja suuretkin ryhmävaraukset edellyttävät, että kaiken on toimittava siivouksessa moitteettomasti. Meillä on täällä Wincleanilta tuttu vakiohenkilökunta, jolla hommat ovat hoituneet. Etenkin hyttisiivouksessa vaaditaan erityistä huolellisuutta ja kaiken on oltava tiptop uuden asiakkaan astuessa hyttiinsä. Ajatuksen on siis oltava aina siivouksessa mukana, jossa ammattitaidon lisäksi lopputuloksen ratkaisee halu näyttää parastaan, taustoittaa Murtomäki-Eskelinen.

Nolla-Boren historiallinen miljöö tuo mukanaan laivasiivoukseen myös omat erikoisvaateensa, joka näkyy esimerkiksi eri tilojen ja pintamateriaalien hoidossa.

- Nolla-Boressa on mukana aimo annos historian siipien havinaa, ja se on pyrittykin säilyttämään rakenteeltaan ja sisustukseltaan mahdollisimman autenttisessa asussaan. Siivoukseen tämä tuo omat erityispiirteensä esimerkiksi kulkemiseen sekä eri tilojen ja materiaalien hoitoon. On siis tunnettava koko miljöö tarkoin, jotta kaikki tulee tehdyksi ajallaan ja varmasti laivan ansaitsemalla tavalla. Boreassa kun lähtökohta on edelleen se, että tilat on oltava kaiken aikaa siinä kunnossa, että niitä voi ylpeänä esitellä, summaa Sari Murtomäki-Eskelinen.


Kuva: Lähes 30 vuotta hostellipäällikkönä toiminut Sari Murtomäki-Eskelinen tietää mitä asiakkaat siivoukselta odottavat.

- Laivahostel Boreassa lähtökohta on se, että tilat on oltava kaiken aikaa siinä kunnossa, että niitä voi ylpeänä esitellä. Etenkin hyttisiivoukselta vaaditaan erityistä huolellisuutta, sillä yöpymisiä on paljon ja kaiken on oltava kohdillaan uuden asiakkaan astuessa hyttiinsä.